O nama

Hrvatska nastava u inozemstvu

Hrvatska nastava u inozemstvu – nastava hrvatskoga jezika i kulture namijenjena je djeci i mladima, hrvatskim državljanima koji privremeno ili stalno žive u drugim državama, odnosno djeci i mladima hrvatskog podrijetla kojima je hrvatski obiteljski jezik. Hrvatska nastava istovremeno je otvorena i ostaloj djeci koja žele učiti hrvatski jezik i upoznati hrvatsku kulturu.

 Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizira i financira hrvatsku nastavu potpuno ili djelomično u 20 država svijeta (Argentina, Austrija, Belgija, Crna Gora, Čile, Francuska, Italija, Irska, Makedonija, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švicarska, Velika Britanija).

Hrvatska nastava u SR Njemačkoj

Hrvatska nastava u nadležnosti Ministarstva održava se za oko 3.400 učenika s kojima radi 48 učitelja na 165 nastavnih mjesta, i to na području saveznih zemalja Baden-Württemberg, Bavarska, Berlin, Bremen, Hamburg i Saarland, kao i Hessen.

U ostalim dijelovima SR Njemačke hrvatska nastava je integrirana, tj. u ovlasti je njemačkih obrazovnih vlasti.

Hrvatska nastava u Bavarskoj

Koordinacija Bavarska nova je koordinacija koju od školske godine 2008./2009. organizira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. U školskoj godini 2019./2020. u Koordinaciji radi 6 učitelja i učiteljica na ukupno 27 nastavnih mjesta. Nastava se održava u poslijepodnevnim terminima za učenike od predškolskog uzrasta do dvanaestog razreda.

Nastava obuhvaća hrvatski jezik i kulturu u širem smislu: temeljne kulturne i povijesne činjenice iz hrvatske prošlosti, zemljopisne pojmove vezane uz domovinu, likovnu i glazbenu kulturu, kao i obilježavanje hrvatskih blagdana.

Za učenike se organiziraju i različite izvannastavne aktivnosti: prigodne priredbe povodom proslave Svetog Nikole i Majčina dana, izložbe učeničkih radova, druženja, kreativne radionice za učenike i roditelje, kazališne predstave, filmske večeri,  sudjelovanje u domovinskim projektima, školski projekti…